Judge

Image result for SUKA MENghukum




Judging people easily tanpa bukti.
Kita cuma Hamba Allah yang tak lari dari buat salah.
Even, tudung labuh, baju muslimah, berjubah, berpurdah, berserban, berkopiah.
Pakaian itu cuma akan dipandang "baik". Sebenarnya satu step untuk kita berubah bermula dengan pakaian.

Tipulah terus istiqamah. Istiqamah boleh mengambil masa yang "sangat singkat". Contohnya macam ni, ikut kawan, ikut environment. Bila tak boleh kawal. Automatic "adapt".
Hancur habis rabaklah harapan. Jangan babe. Buat kerana Allah. Rugi sangat. Nauzubillahminzalik.

Sudahlah. Isu kecil, tak ada kena mengena dengan cerita mereka, mengapa perlu kisah.. Bismillah, aku tahu masih ada yang mengata tentang group, kami sebenarnya tak suka pun berpuak, tak suka semua tu. Kena straight to the point lah, tiada apa. Kadang ada ja manusia yang depannya baik, belakang lain. "Banyak". kami gurau sesama kami, janganlah ambil serious. Bila gurauan jadi serious. Benda kecil sudah dibesarkan. Apa boleh buat? Cuma harap jangan sampai fitnah dan tuduhan. Takut2 benda lain jadi.

Tak perfect, tak hebat, tak baik mana. Kadang diri ini emosi terlebih, sabar pun kadang tak tahan. Itulah manusia. Masih mencari erti kehidupan. Tipulah kata tak pernah rasa semua ni?
Doalah. Moga Allah beri petunjuk. Ujian dan dugaan tanda Allah sayang. Senyum babe. ️Ikhlas.

Credit; haurahalmaqsurah

Popular Posts